روف گاردن چیست؟

 

راه اندازی یک روف گاردن ( باغچه روی پشت بام) نیاز به صبر، کار سخت و انتخاب خوب گیاه دارد. در این مقاله درباره باغبانی روی پشت بام، از جمله انواع گیاهان مورد استفاده، مزایا و معایب مختلف صحبت به میان آمده است.

 

روف گاردن چیست؟

روف گاردن مجموعه‌ای از گیاهانی است که در پشت بام یک ساختمان مسطح مسکونی یا تجاری نگهداری می شود. این گیاهان می توانند از گیاهان مقاوم در برابر تغییرات دمایی گرفته تا درختچه های زینتی متفاوت باشند. راه اندازی روف گاردن می تواند به سادگی کاشت چند گیاه در گلدان های سفالی یا پلاستیکی با سیستم آبیاری معمولی باشد.

 

 

4  نوع گیاه مناسب روف گاردن

شرایط آب و هوایی در پشت بام ها می تواند متفاوت باشد. برخی از پشت بام ها آفتاب کامل دارند در حالی که ساختمان های همسایه روی برخی دیگر سایه می اندازند و از نور کافی برخوردار نیستند. دمای برخی از سقف ها تا 50 درجه سانتی گراد ( در شهرهای مرکزی ایران) در فصل تابستان و در زمستان به صفر درجه می رسد، در حالی که برخی از پشت بام ها بادهای شدید را تجربه می کنند. هنگام انتخاب گیاهان برای روف گاردن، شرایط آب و هوایی سقف خود را در نظر بگیرید و گیاهان خود را بر اساس آن انتخاب کنید. در اینجا چند نوع گیاه پیشنهاد می شود که ممکن است در پشت بام شما رشد کنند:

 

1.گیاهان مقاوم به خشکی: بسیاری از روف گاردن ها که در معرض آفتاب و باد هستند، برای کمک به رشد گیاهان به آبیاری زیاد و مداوم نیاز دارند. اگر علاقه یا توانایی نصب یک سیستم قطره ای را ندارید، ممکن است از آبیاری روزانه گیاهان خسته شوید. کاشت گیاهان مقاوم به خشکی، می‌تواند به نگهداری و مدیریت آسان‌تر روف گاردن شما کمک کند، گیاهانی مانند ساکولنت‌ها مانند گل رز برفی، مریم گلی، بومادران، اسطوخودوس، آویشن، علف‌ پروانه‌ای،ناز ژاپنی، یال اسبی، لیزوماکیا و درختان و درختچه‌های همیشه سبز را در نظر بگیرید.

گیاه اسطوخودوس

2.گیاهان مقاوم در برابر سایه: اگر ساختمان ها در بیشتر روز روی سقف شما سایه می اندازند یا با توجه به اقلیم منطقه شما هوا معمولا ابری هست، گیاهان مقاوم در برابر سایه گزینه بسیار خوبی هستند. برخی از گیاهانِ محبوبِ نیمه آفتاب شامل هوستا، کاهو، آستیلب هستند.

گیاه هوستا

3.گیاهان آفتاب دوست: بسیاری از پشت بام ها آفتاب کامل را تجربه می کنند (حداقل شش ساعت نور مستقیم خورشید در روز) بنابراین گیاهان آفتاب دوست منطقی ترین گزینه هستند. اگر سقف شما آفتاب گیر هست، گیاهانی مانند گوجه فرنگی و توت فرنگی، درختان کوچک مانند افرای ژاپنی، کامیس پاریس و گل هایی مانند گل های همیشه بهار، گل های وحشی و گل های مخروطی را در نظر بگیرید.

درخت افرا ژاپنی

4.گیاهان مقاوم به باد: بسیاری از پشت بام ها با توجه به منطقه جغرافیایی یا ارتفاع زیاد ساختمان باد بیشتری را نسبت به پشت بام های دیگر تجربه می کنند، زیرا ساختمان یا درختان دیگری وجود ندارند که مانع وزش باد شوند. اگر بام شما دارای باد زیادی است، درختچه‌ها و پوشش‌های زیرزمینی مانند چمن‌های زینتی، گل ادریسی و بوته‌های پیچ امین الدوله ( گل یاس) را در نظر بگیرید.

گیاه یاس

 

 

 

مزایای روف گاردن

روف گاردن ها مزایای زیادی دارند که عبارتند از:

 

  1. انتخاب عالی برای فضاهای محدود: یکی از مزیت های اصلی روف گاردن این است که به افراد اجازه می دهد به راحتی از گیاهان، در فضای باز خانه نگهداری کنند. روف گاردن یک انتخاب عالی و محبوب برای افرادی است که در آپارتمان ها زندگی می کنند.
  2. گیاهان در معرض نور خورشید: روف گاردن ها نسبت به باغچه های روی زمین یا گیاهان آپارتمانی آفتاب بیشتری دریافت می‌کنند، زیرا معمولاً در سایه درختان یا ساختمان‌های دیگر نیستند. این نور خورشید به اجرا کننده روف گاردن یا باغبان ها اجازه می دهد تا تنوع بیشتری از گیاهان، از جمله گل و گیاه های سبز و آفتاب دوست انتخاب کنند.
  3. مقاوم در برابر آفات: بسیاری از گیاهان، روی زمین می توانند هدف علف های هرز و برخی حیوانات موذی باشند و رشد برخی گیاهان را با مشکل مواجه کنند. روف گاردن ها، گیاهان را دور از دسترس حیوانات و علف های هرز قرار می دهند و انواع آفاتی را که می توانند بر رشد آنها تأثیر بگذارند محدود می کنند و نیاز به وجین (کَندن) علف های هرز را کاهش می دهند.
  4. جذابیت بصری: روف گاردن ها راه بسیار خوبی برای افزودن جذابیت بصری به فضای پشت بام هستند و یک منطقه مسطح را به فضای بیرونی دلپذیر با فضای سبز، برای استراحت یا سرگرمی تبدیل می کنند. همچنین می‌توانید آبنما، آلاچیق، میز و صندلی‌های تزئینی، لوازم بازی، باربیکیو و… را برای زیباتر کردن طراحی به روف گاردن خود اضافه کنید.

 

 

معایب روف گاردن

روف گاردن ها نیز معایبی دارند از جمله:

 

  1. مشکلات آب: بزرگترین نقطه ضعف روف گاردن ایجاد یک سیستم آبیاری پایدار است. گیاهان در روف گاردن ها معمولاً به دلیل آفتاب زیاد و باد تشنگی بیشتری دارند اما آب دادن به آنها نسبت به باغچه‌های دیگر مشکل‌تر است، زیرا از لوله‌های آب دورتر هستند و برای راه‌اندازی سیستم‌های آبیاری قطره‌ای یا مخزن نیاز به مهندسی بیشتری دارند.
  2. شرایط آب و هوایی نامطلوب: روف گاردن ها نسبت به باغچه ها و باغ های دیگر با شرایط آب و هوایی نامناسب بیشتری به ویژه بادهای شدید و دمای گرم مواجه هستند، ، بنابراین مهم است که گیاهان مقاومی را برای پشت بام هایی که به طور منظم آب و هوای نامطلوب را تجربه می کنند، انتخاب نمود.
  3. محدودیت وزن: سقف ها فقط می توانند مقدار محدودی وزن اضافی را تحمل کنند. هنگام برنامه ریزی یک روف گاردن، اگر قصد نصب آن را دارید، باید مطمئن شوید که سقف شما می تواند وزن حاصل از لوازم، گلدان ها، گیاهان و درختان، خاک و مخزن آب را تحمل کند.

 

 

راه اندازی روف گاردن در 8 مرحله:

در اینجا به یک راهنمای گام به گام برای احداث یک روف گاردن اشاره می کنیم:

 

1.قوانین ساختمان خود را بررسی کنید. قبل از هر کاری، قوانین محلی و ساختمان خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که مجاز به احداث روف گاردن در پشت بام هستید. مطمئن شوید از نظر قانون منعی برای احداث روف گاردن شما وجود نداشته باشد.

2.گیاهان خود را انتخاب کنید. هنگام انتخاب گیاهان برای روف گاردن خود، شرایط آب و هوایی پشت بام خود را در نظر بگیرید و گیاهان خود را بر اساس آن انتخاب کنید. اگر پشت بام شما در آفتاب است یا کف آن به رنگ مشکی است، گیاهان آفتاب دوست و گرما دوست را انتخاب کنید. اگر در پشت بام شما باد زیاد است، گیاهان کم ارتفاع را انتخاب کنید و از کاشت گیاهان با ارتفاع زیاد خودداری نمایید.

3.گلدان ها را انتخاب کنید یا بسازید. انتخاب گلدان ها در روف گاردن بی‌نهایت متنوع هستند. برای شروع کاشت‌ گیاهان، می‌توانید از گلدان های ساده (با سوراخ‌های زهکشی)، یا فلاور باکس های آماده استفاده نمایید تا ظاهری زیباتر داشته باشید. هر چیزی که برای کاشت انتخاب می کنید، مطمئن شوید که آن ظرف دارای زهکشی کافی باشد تا از پوسیدگی گیاهان جلوگیری شود. محدودیت وزن سقف را  نیز در نظر بگیرید زیرا ظروف پلاستیکی یا چوبی سبکتر از بتن یا سنگ خواهند بود.

4.بادگیرها را راه اندازی کنید. اگر منطقه شما باد زیادی می‌وزد، ممکن است بخواهید بادگیرهایی در اطراف گیاهان خود ایجاد کنید تا از وزش باد بر روی سقف خود جلوگیری کنید. یک پرده یا یک دیوار محیطی به جلوگیری از تندبادهای سنگین و لنگر انداختن گیاهان شما در خاک کمک می کند.

5.زیر سازی را آماده کنید. برای زیرسازی روف گاردن ابتدا باید از یک لایه ضد آب با دوام و مقاومت بالا در برابر رطوبت استفاده نمایید سپس یک لایه عایق مقاوم در برابر بخار و نوسانات دمایی از جمله صفحات پلی استرین یا پلی یورتان استفاده نمایید سپس یک لایه جهت زهکشی به منظور جمع آوری آب اضافی با شیب مناسب به سمت دریچه فاضلاب احداث می گردد و بعد از آن در مرحله آخر یک لایه به عنوان فیلتر که از ورود خاک و ذرات ریزتر به سیستم زهکشی و کاهش کارآرایی آن جلوگیری می کند احداث می گردد.

6.خاک را آماده کنید. از آنجایی که روف گاردن ها به خاک زمین دسترسی ندارند، باید خاک بخرید و آن را به پشت بام خود بیاورید. بیشتر گیاهان در خاک هایی با زهکشی خوب و غنی از مواد آلی رشد می کنند، مانند خاک گلدان اصلاح شده با کمپوست آلی.

7.گیاهان را بکارید. هنگامی که گلدان های خود را آماده کردید، گیاهان انتخابی خود را بکارید. سپس به طور کامل آبیاری نمایید تا خاک ته نشین شود که ریشه گیاهان در خاک محکم شود.

8.گیاهان را در صورت لزوم آبیاری کنید. ساده ترین راه برای آبیاری روف گاردن، استفاده از یک آب پاش بزرگ است. با این حال، برای روف گاردن های بزرگ‌تر برای جلوگیری از بالا رفتن از پله‌ها به صورت روزانه، می‌توانید سیستم‌ آبیاری راه‌اندازی کنید. یک گزینه محبوب، نصب یک تانکر یا مخزن برای گرفتن و ذخیره کردن آب باران است. شما همچنین می توانید یک سیستم قطره ای متصل به یک لوله آب در سطح سقف راه اندازی کنید.

 

 

چه شرکتی روف گاردن طراحی و راه اندازی می کند؟

مالتان دیزاین با یک طراحی معماری به روز و با هدف رفع نیازهای مشتری با متریال با کیفیت ایرانی و خارجی در کنار شماست تا با یک مشاوره دقیق و اجرایی کم نظیر فضای سبز را به داخل محیط دلخواه شما آورد.

دیدگاه ها (0)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

×